PIGMENTVLEKKEN

Pigmentvlekken zijn donkere vlekken op de huid die worden veroorzaakt door een overmatige productie van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van de huid, het haar en de ogen. Deze vlekken worden ook wel hyperpigmentatie genoemd en komen vaak voor bij mensen met een donkere huidskleur, maar kunnen ook voorkomen bij mensen met een lichtere huidskleur.

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van pigmentvlekken, waaronder blootstelling aan de zon, hormonale veranderingen, medicatie, veroudering en genetische aanleg. De meest voorkomende oorzaak is blootstelling aan de zon, waarbij de huid zichzelf probeert te beschermen tegen schadelijke UV-straling door extra melanine te produceren. Dit resulteert in een bruine kleur van de huid, maar kan ook leiden tot donkere vlekken als de melanine ongelijkmatig verdeeld wordt.

Hormonale veranderingen, zoals tijdens de zwangerschap of bij het gebruik van anticonceptiepillen, kunnen ook leiden tot het ontstaan van pigmentvlekken. Dit wordt ook wel zwangerschapsmasker genoemd en uit zich in donkere vlekken op het gezicht en de nek. Medicatie, zoals antibiotica en chemotherapie, kunnen ook leiden tot pigmentvlekken als bijwerking.

Veroudering speelt ook een rol bij het ontstaan van pigmentvlekken. Naarmate we ouder worden, vermindert de productie van melanine en wordt de huid dunner, waardoor de kans op pigmentvlekken toeneemt. Tot slot kan genetische aanleg ook een rol spelen bij het ontstaan van pigmentvlekken. Sommige mensen hebben van nature meer melanine in hun huid en zijn daardoor gevoeliger voor het ontstaan van pigmentvlekken.

Wereldwijd de gouden standaard voor laserontharing en geschikt voor alle huidtypen en tinten.

Pigmentvlekken zijn over het algemeen onschadelijk, maar kunnen wel als cosmetisch storend worden ervaren. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om pigmentvlekken te verminderen of te verwijderen, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de vlekken. Zo kunnen crèmes met blekende ingrediënten zoals hydrochinon of vitamine C worden gebruikt om de melanineproductie te remmen en de huid op te lichten. Ook chemische peelings, laserbehandelingen en cryotherapie kunnen worden ingezet om pigmentvlekken te behandelen.

Het voorkomen van pigmentvlekken is natuurlijk altijd beter dan het genezen ervan. Het is dan ook belangrijk om de huid goed te beschermen tegen de zon door het gebruik van een zonnebrandcrème met minimaal SPF 30, het vermijden van de zon op het heetst van de dag en het dragen van beschermende kleding en een hoed. Bij hormonale veranderingen kan het helpen om de huid extra te verzorgen en te beschermen met hydraterende en voedende crèmes. Tot slot is het belangrijk om een gezonde levensstijl te hanteren met een gevarieerd dieet.

Heb jij toch last van pigmentvlekken en zou je hier de hulp bij willen krijgen? Dan kan je contact met ons opnemen om te kijken naar de mogelijkheden. Wij bij Medskin Clinic zijn aangesloten bij Anbos en het Skinregister. Je kunt er dus vanuit gaan dat je altijd de hulp zult krijgen van professionele specialisten. 

Welke behandelingen zijn mogelijk pigmentvlekken?

 • BIOPEELING
 • DIAMOND-DERMABRASIE
 • HYDRA-DERMABRASIE
 • ME-LINE
 • MICRONEEDLING
 • NIMUE GLYCOL PEEL
 • NIMUE PEEL INTENSE
 • NIMUE SMART RESURFACER
 • NIMUE SRC ENVIRONMENTALLY DAMAGED SKIN
 • NIMUE THERMAL DETOX PEEL
 • PHFORMULA